Easy Plum Cake
Ingredients for 6-8 guests:
- 150gr raw sugar
- 125 soft butter
- 1 large egg or 2 small ones
- 200gr white flour
- 1 full teaspoon of baking powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 600gr plums
- Sugar and cinnamon to garnish
1. Preheat oven to 190 degrees. Grease and flour one 30cm tube pan or grease the pan and cover it with baking paper (the butter makes the paper stick to the pan and keep it in placeJ). In a large bowl, cream the butter with the sugar, than beat in the egg till creamy. Stir together the flour and baking powder and then beat the flour mixture into the mixture.
2. Spread the batter evenly into the prepared pan. There will only be a little over an inch of batter. Arrange the plums attractively over the batter. Spread a generous spoon of sugar and half teaspoon of cinnamon over the plums. Bake at 180° (C degrees) for 30 minutes or until cake tests done. Transfer to a cooling rack and allow cooling before serving. Enjoy it with family, friends, or just by yourself with a lot of pride for what delicious cake you’ve been able to make.
Torta Facile di Prugne
Ingredienti per 6-8 persone
- 150 gr di zucchero di canna
- 125 gr di burro
- 1 uovo
- 200 gr di farina
- 1 cucchiaino e mezzo di lievito per dolci
- 1 cucchiaino di estratto di vaniglia
- 600 gr di prugne
- Zucchero per spolverare
- Cannella per spolverare
1. In un recipiente amalgamare lo zucchero e il burro morbido finchè il tutto appaia chiaro. Quindi aggiungere l’uovo, la farina a poco a poco, la polvere lievitante, l’estratto di vaniglia e un cucchiaio di acqua fredda. Continuate a sbattere finchè tutti gli ingredienti siano incorporati in un composto che risulterà a metà strada tra una pasta frolla e un impasto da dolce lievitato.
2. Imburrate uno stampo di 30 cm (possibilmente apribile, vi eviterà un sacco di scocciature :) e versarvi il composto con l’aiuto di una spatola. Tagliare le prugne a metà eliminandone l’ossicino e disporle a vostro piacimento sulla torta facendo un pochino di pressione. Spolverare con un cucchiaio di zucchero e mezzo cucchiaino di cannella. Infornare per circa 30 min a 180°o o finchè appaia dorata e croccante. La pasta crescerà in mezzo alla frutta, quindi niente panico, è parte della ricetta. Lasciar raffreddare, togliere dalla teglia e gustare preferibilmente con famiglia, amici o semplicemente pensando a quanto siete stati bravi a farla!